PDA

PDA
Pembe Domates Ağı, Logo üzerine tıklayarak PDA ana sayfasına gidebilirsiniz... "Pembe Domates Ağı" (PDA): 2006 yılında Avniye ve Mehmet Ata Tansuğ'un bir İstanbul apartmanının balkonundaki "Evde Pembe Domates Serüveni " ile başlayan; daha sonra Türkiye'deki evladiyelik ("heirloom") doğal pembe domateslere sahip çıkarak, onları yine doğal yöntemlerle evlerinin balkon veya bahçelerinde yaşatmaya karar verenlerin katılımıyla oluşan ve genişleyen toplumsal ağ...

14 Mart 2009 Cumartesi

İşyerimdeki Isparta Pembeleri...


Isparta'dan Mesut Kabuloğlu beyin daha önceden göndermiş olduğu pembe domates tohumlarını, işyerinde browni kablarına diktiğimi blogda belirtmiştim.

Bu tohumlar evdekine göre daha geç filizlendi. Bu filizlerin bugün fotoğraflarını çektim.
Yanda henüz kapçığını bırakamamış bir filiz var. Üstte ise güzel gelişmiş bir filiz görülmekte.

Biraz büyümüş ve topraktan yeni çıkmaya başlamış iki filiz aynı karede yer alıyor.

Bu ve alttaki üç filiz topraktan çıkma hazırlığındalar.







Çıkan filizlerden genel bir görünüm.


Kapçığını bırakamamış ve ışığa doğru uzanmış iki ayrı filiz fotoğrafı.

18 ayrı göze ektiğim 20 tohumdan yaklaşık 13 tanesi filizlenmiş durumda şu anda. Kalanlarında filizleneceğini umuyorum.

Eskilere bir bakış, 20de20...

Gönderilmiş olan tohumlardan bana kalan 20 adetini browni kabından oluşturduğum, tohum çimlendirme kablarına ekmiştim. Ekim ve filizlenme süreçlerini önceki sayfalara aktarmıştım.
Dün sabah gözlerden üçünde filizlenme yoktu. Bugün akşam iki gözde daha filizler topraktan çıktı.

Bir gözde ise hiç hareket yoktu. Ben tohumun filizlenmeyeceğini düşünüyordum neredeyse. Toprağı hafif açıp, baktığımda hiç acelesi olmayan tohumun filizlendiğini, ancak toprağın üzerine çıkacak kadar filizin boylanmadığını gördüm.
Yanda bu son filize ait görüntü yer almakta.
İki gündür, filizlerin çıkışı sonrasında köklerin gelişmesi ve suyu araması amacıyla sulamayı bırakmıştım. Sanırım bu arada bu tohum biraz susuz kaldı ve gelişmedi. Sadece bu tohumun bulunduğu gözü sulayarak, varsa bu konudaki eksikliği giderdim. Bu akşam itibariyle ekmiş olduğum 20 tohumun 20'side böylece filizlenmiş oldu. Sulamayıda kestim. Sadece ihtiyaç oldukça sulayacağım.
Kıraç patates şeklinde pazarlarda satılan patatesler vardır. Sanki küçüklüğümde kıraç domates şeklinde satılan domateslerde vardı gibi hatırlıyorum. Ki gruptaki mesajlarda meyveye duruncaya kadar domateslerin fazla sulanmaması yönünde önerilerde bulunuluyor. Sanırım aynı nedenle olmalı...
Bu arada geç kalmış olmakla birlikte biber ekiminde kullandığım metal çubukları, domates filizlerimin toprağınada koydum. Böylece varsa topraktaki demir eksikliği birazda olsa giderilecek.

Süs Biberi Ekimi...


Bir süre önce saksıya ektiğimiz tohumlardan çıkan biberlerin fotoğrafına blogda yer vermiştim. O zamanlar bir tanesi daha küçüktü. Aradan geçen sürede küçük olan biraz daha gelişti. Büyük olan ise belkide havaların soğuk olması, belki başka nedenle şu anda fazla boylanmadı, ancak gövdesi daha kalınlaştı.

Yanda saksıdaki iki bibere ait görsel yeralmakta.


Bu ise büyük olan biber. Boyu uzamadı ancak fotoğraftan anlaşılacağı üzere gövdesi kalınlaştı.
Gerçi ben bunu dert etmiyorum. Böyle olması daha iyi. Belki bu sayede bonsai biberim olur diyeceğim ama havalar ısındığında boy atacaktır.

Bugün ekimini yapacağım süs biberi yanda bulunan top şeklindeki biberin tohumları.
Pembe domatesleri ektikten sonra blogda yayınlanan e postalardan, aslında PDA'ya üye olduktan sonra domates yetiştirme konusunda yapılması gerekenlere ilişkin olarak okuduklarımdan bir şeyi eksik yaptığımı fark etmiştim. Pembe domates saksısına toprağın demir eksiğini tamamlamak üzere çivi veya metal çubuk bırakılması gerektiğine ilişkin bilgiyi ben uygulamamıştım.

Bu kez biber ekiminde bunu uygulamak istedim. Tohum ektiğim kab, browni kabı olduğu ve toprak miktarı az olduğu için, küçük metal parçalarının yeterli olacağını düşündüm.
İnce bir tel parçasını kargaburun ile küçük parçalara kestim.

Ekim yapacağım browni kabına torf doldurarak hazırladım. Tohumları daha önceden bir miktar suda ıslatmıştım.

Önce demir çubuk parçalarını şekildeki gibi toprak içerisine soktum. Bunları daha sonra toprak içine tamamen gömeceğim.

Sonra demir çubuk yakınına süs biberi tohumunu koydum.


Biber tohumlarını ve demir çubukları sırasıyla, yanda ve aşağıda görüldüğü gibi, kokteyl kaşığının ucuyla bastırmak suretiyle toprak içerisine gömdüm.
Bu kez ıslatılan tohumları, ekimden bir süre önce sudan aldım ve kısmen neminin gitmesini sağladım.

Bu nedenle torf üzerine koyarken elime yapışması veya kokteyl kaşığı ile bastırırken kaşığa yapışması söz konusu olmadı.

Tohumların tamamı ekildi ve toprak sulandı. Aydınlık bir pencere önüne tohum kabı konuldu. Filizlenmeyi bekleyeceğim artık...