PDA

PDA
Pembe Domates Ağı, Logo üzerine tıklayarak PDA ana sayfasına gidebilirsiniz... "Pembe Domates Ağı" (PDA): 2006 yılında Avniye ve Mehmet Ata Tansuğ'un bir İstanbul apartmanının balkonundaki "Evde Pembe Domates Serüveni " ile başlayan; daha sonra Türkiye'deki evladiyelik ("heirloom") doğal pembe domateslere sahip çıkarak, onları yine doğal yöntemlerle evlerinin balkon veya bahçelerinde yaşatmaya karar verenlerin katılımıyla oluşan ve genişleyen toplumsal ağ...

3 Mayıs 2009 Pazar

Bahçemden haberler...


İşyerimde bulunan pembelerden başlayayım. Daha önceden browni kablarına ektiğim tohumlarımı, 5-6 ıncı yaprakların çıkma aşamasında bir kısmını küçük fide torbalarına şaşırtmıştım. Bu şaşırtma sırasında iki adet fideyi ise yaklaşık 2/3 ünü toprak doldurduğum büyük saksılara aldım.


Saksılara alınan fideler ilk önce uyum süreci nedeniyle bir süre gelişimlerini durdurdular. Ancak şu anda gelişimleri bence gayet iyi. İlk kez gübreli toprakla karşılaşmış olmaları nedeniyle, sonradan çıkan yapraklarda ilk yapraklara göre daha bir büyük.



Yukarıdaki fidelerimin üstten fotoğrafları idi. Bunlarda her iki fidemin boy fotoğrafları.



Saksıdaki 1/3 boşluğu muhtemel boğazlama ve kök gelişimini sağlayabilmek için bıraktım.

Bu yıl ilk olduğu için tohumlarımı sadece torf içerisine ekmiştim. Bu nedenle fazla boy gelişimi olmadı. Gübreli toprağa geçtikten sonra gelişme arttı. Diğer bloglarda gördüğüm kadarı ile tohum ekimi gübreli toprağa yapılmış. Hatta sadece gübreye yaptığını söyleyenler var. Ankara'ya gönderdiğim tohumlar güvercin gübreli toprağa ekilmiş. Hafta içinde gördüm. Benim fidelerimin belki 3-4 katı büyüklükte idiler. Yakında çiçeğe bile durabilirler. Birşey olur, benden bilirler diye "maşallah"ı dilimden eksik etmedim. Bende kısmet olursa gelecek yıl gübreli toprağa tohumlarımı ekmeyi planlıyorum. Güvercin gübresini kapıcımızdan temin etme imkanım var nede olsa.


Bunlarda küçük fide torbalarına şaşırttığım pembeler.
Benimkiler genelde boy fakiri. Ancak fidelerin gövde kısımlarını kontrol ettiğimde oldukça sağlam, neredeyse odunsu bir yapıda olduklarını görüyorum. Önceki deneyimlerden öğrendiğim kadarı ile buda en azından bahçeye aktarım sonrasında fidelerin dayanıklı olmasını sağlıyor.

Bunlarda da yeni gelişen yapraklar diğerlerine göre daha irice...



Sıra geldi çileğime... Yada kızımın çileğine. Daha önceden 9 adet tomurcuk olduğunu belirtmiştim. Hepsi çiçek açtı ve firesiz meyve oluşumuna başladı.
Yanda ve aşağıda bir grup meyve görülmekte. Diğerleri kadraja giremedi.


Ayrıca yeni sürgünler çıkıyor ama meyve oluşumunu sağlayacak sürgünler mi, yaprak sürgünü mü şu anda belli değil.



Sevgili süs biberlerim. Onları unutmak olmaz. Oğlum bir saksıya Ocak gibi tohumları ekmişti. Ekilen tohumların hemen hepsi çıkmasına karşın, daha sonra susuz kalma sonucu, sadece ikisi yaşayabildi. Yukarıdaki daha önce filizlenmişti. Bu nedenle aşağıdakine göre daha önce çiçeklenme başladı. İlk başlarda ne olur, ne olmaz diye döllenme için bir suluboya fırçası kullanmıştım. Ancak şu anda son çiçeklerde kullanmadım ve döllenme gerçekleşti.
Sanırım hava sıcaklığı çiçeklerin döllenmesi için en uygun koşulları sağlıyor. Yaklaşık üç gündürde tamamen dışarıda duruyorlar.

Diğer biberimde de tomurcuklanma başladı ancak henüz çiçek açmadı.


Bu arada Mart ayı içerisinde tohumdan ektiğim süs biberlerinin birkaçını yaklaşık 10-12 cm yüksekliğinde bulunan ve sürekli kalmasını planladığım saksılara şaşırttım. Uyum aşaması sonrası daha hızlı gelişeceklerini düşünüyorum.


Bu evde bulunan filizlerimden ilk şaşırttığım pembe. Önceki sayfalarda hatırlarsanız küçük bir mısır konserve kutusuna aktardığımı belirtmiştim. 3-4 yaprakları çıkmak üzere idi ancak şaşırtma sonrası uzunca bir süre beklemeye geçti. 5 inci yaprağı çıkma hazırlığında iken durdu. En sonunda yeniden yapraklanmaya başladı ve şu anda 7-8 inci yapraklar çıkma hazırlığında. Alt yapraklar ile üstteki yeni çıkan yapraklar arasındaki boy farkı açıkça görülmekte.


Nane, soğan, maydonoz tarlama gelince soğan kıskaları boy vermeye başladı. Nane ve maydonozdan ise henüz bir haber yok. Yada var ama ben emin olamadım. Çünkü maydonoz ektiğim tarafta neredeyse iki mm boyutunda bir filiz çıkmış durumda ama ben başka birşeyde olabilir diye maydonoz olarak görmüyorum.


İşyerinde bulunan pembelerden eve getirdiğim ve kalıcı olacağını planladığım kaba aktardığım pembe... Aktarım yeni yapıldı. 4 gün önce. Bu nedenle gelişimde bir farklılık göremedim. Yerine alıştıktan sonra belki.
Bu arada artık tüm fideler balkona çıkartıldı. Oldukça uzun süre güneş alabiliyorlar. Şaşırtmadığım fideleri de doğrudan bahçeye, toprağa aktarmayı düşünüyorum. Meyve gelişimi belki biraz geç olur ama sağlam olur belki.


Bu arada evimizde yeni bir misafir var. Oğlum Çarşamba günü pazardan yandaki civcivi alarak gelmiş. Arkadaşı da vardı ancak öldü. Bu da koyduğumuz kasa içerisinde durmuyor. Dışarısı henüz biraz serin olduğu için, balkona da koyamadık. Kasadan atlayıp, ev halkının peşinde koşturup duruyor. Bir gün ayaklarımızın altında kalıp ezilecek diye korkuyorum.