PDA

PDA
Pembe Domates Ağı, Logo üzerine tıklayarak PDA ana sayfasına gidebilirsiniz... "Pembe Domates Ağı" (PDA): 2006 yılında Avniye ve Mehmet Ata Tansuğ'un bir İstanbul apartmanının balkonundaki "Evde Pembe Domates Serüveni " ile başlayan; daha sonra Türkiye'deki evladiyelik ("heirloom") doğal pembe domateslere sahip çıkarak, onları yine doğal yöntemlerle evlerinin balkon veya bahçelerinde yaşatmaya karar verenlerin katılımıyla oluşan ve genişleyen toplumsal ağ...

19 Temmuz 2009 Pazar

Uzun bir aradan sonra merhaba...



Bloğuma baktığımda en son 9 Haziran'da pembelerin toprakla buluşmasını yazdığımı gördüm. O tarihten sonra blogu güncellememişim. Tabi bunda biraz iş yoğunluğu olsa da, birazda pembelere küsmemin (!) etkisi olmadı değil.
Evet, pembelere küstüm!
Son güncellememde tomurcukların görünmeye başladığını belirtmiş ve fotoğraflarını bloga yüklemiştim.

Aradan geçen 10-15 günlük sürede tomurcuklar yanda görüldüğü şekilde yavaş, yavaş gelişti. Hergün açtı, açacak diye baktım.

Ve sonunda tomurcuklar çiçeğe döndü. Önce biri, sonra diğeri çiçek açtı.

Ancak ne yazıkki sadece çiçek açtılar. Çiçekler solduktan sonra, grupta bazı arkadaşların başına gelen benimde başıma geldi.
Çiçek sapı bölümünden sararıp, döküldüler.
Aynı şekilde apartmanın arkasında kapıcı evinin bahçesine diktiğim pembelerde de çiçek dökülmesi oldu. Açan çiçekler meyveye dönüşmedi.

Oysa ne ümitle beklemiştim ben çiçeklenmeyi. Tüm hevesim kursağımda kaldı ve küstüm.
Sonrasında yine ümitlerle yeni çiçeklenmeleri beklemeye başladım.
Sulamayı biraz artırdım boya verdiler, suyu kıstım bu kez boyunlarını büktüler.

Yaklaşık 70-80 cm boy yaptılar, yeniden üzerinde çiçek tomurcukları oluşmaya başladı. Ancak oluşan tomurcukların içine baktığımda sanki gelişmeyecekmiş gibi duruyorlar. Tomurcukların içinde oluşması gereken sarı çiçek yaprakları çok kısa ve yeşil kapçık içerisinde kuruyor gibi geliyor bana.



En iyi gelişen pembelerim bu durumda olmasına karşın 10 gün kadar önce yaklaşık 25-30 cm boyu olan, balkon demirine bağladığım küçük bir saksıda yetiştirdiğim üç fide gelişiminde beklenen oldu. Önce küçük bir şekilde çıkan çiçek tomurcukları yavaş yavaş büyüdü ve 5'erli çiçek salkımlarına dönüştü.

Bu dönüşüm sonrasında ise çiçeklendiler. Çiçekleri özellikle takip ediyorum. Çok fazla boyunlarını bükmeden sulamalarını yapıyorum.



Solan çiçekleri dikkatle inceliyorum. Önceki çiçekler, çiçeğin boyun büktüğü sap birleşim noktasında (yanda soldaki çiçeğin bir cm üzerindeki bölüm) sararmaya başlıyor ve dökülüyordu. Ancak şu anda bunlarda bu tür bir olumsuzluk görmedim. Çiçek sap diplerinde sararma görünmüyor. Çiçeklerin açımı ve solması da normal görünmekte.
Bu gelişimde birazda son günlerdeki hava sıcaklığının azalması, hatta havanın biraz soğuması etkili oldu sanırım.
Ne diyeyim merakla bekliyorum gelişimleri...
Bu arada toprakla buluşan fideleri, ekim sonrasında gidip görme imkanım ise olmadı. Olumsuz bir gelişme olsa idi haber verilirdi diye düşünüyorum. Bir ara gidip fotoğraflarını da çekmem gerekiyor.

Bu arada daha önce plastik kasaya maydonozlarla birlikte ektiğim 5-6 adet soğandan birisi tohuma durmuştu. Ben dursun bakalım diyerek dokunmamıştım. Tohum kapçığı açıldı ve çiçeklendiler. Normalde daha fazla olur ama bunda 5-6 adet çiçek var. Hiç dokunmayı düşünmüyorum. Tohumların da oluştuktan sonra kasa içerisine düşmesi ve filizlenmesini istiyorum.

İzleyip göreceğim bakalım.

2 yorum:

A.T. dedi ki...

Küsmeyin küsmeyin...
Bakamayacağı çocuğa sahip olmak istemeyen bilinçli ana baba gibi davranıyorlar sadece onlar... Ortama güvendikleri anda -göreceksiniz inşallah- çiçekler meyvaya dönüşecek... (İki yıl önce de mevsim koşulları aynı böyle idi ve biz Ekim'de gördük meyvaları :
http://pembedomates.blogspot.com/2007/10/ekim-srprizi-hatayin-serinkuyulusu.html )
Saygılar

Pinar dedi ki...

Birol bey, Avniye hanimin dedigi gibi onlar dogru zamani biliyorlar. Bizimkilerin de ilk sari katmer katmer ciceklerinin hemen hepsi dokuldu. Ama ardindan gelenler meyveye durdu. Eminim bundan sonrasi guzel olacak.

Kolay gelsin.