PDA

PDA
Pembe Domates Ağı, Logo üzerine tıklayarak PDA ana sayfasına gidebilirsiniz... "Pembe Domates Ağı" (PDA): 2006 yılında Avniye ve Mehmet Ata Tansuğ'un bir İstanbul apartmanının balkonundaki "Evde Pembe Domates Serüveni " ile başlayan; daha sonra Türkiye'deki evladiyelik ("heirloom") doğal pembe domateslere sahip çıkarak, onları yine doğal yöntemlerle evlerinin balkon veya bahçelerinde yaşatmaya karar verenlerin katılımıyla oluşan ve genişleyen toplumsal ağ...

9 Nisan 2009 Perşembe

Domateslerim. Yeniden...


İlk şaşırtma yaptığım domatesim. İlk çıkan iki yapraklar şaşırtma sonrası kuruyarak düştüler. Üç ve dördüncü yapraklar gelişmekte şimdi.


Browni kabı içerisine ektiğim domateslerimden genel bir görünüm. Bugün (09.04) grupta yoğun tartışmalara neden olan yapraklardaki morluk dışında olağandışı bir durumları yok. Gelişimleri bence oldukça iyi.

Bir kaçı ilk çıkan yapraklarını döktü veya dökme hazırlığında.
Yanda ise tek sıra görüntüsü.

Beş ve altıncı yapraklar hepsinde çıkmaya başladı. Filizlenme sırasına göre bazılarında büyük, bazılarında ise küçük bu yeni yapraklarımız.


Yine beş ve altıncı yapraklarını çıkartmaya çalışan bir başka fide.

Bu arada biberlerde ve domateslerde toprak üzerinde görülen beyaz lekelerin bir kısmı torf içerisinde bulunan perlit olmasına karşın, kalan kısım kurutulmuş ve ufaltılmış yumurta kabukları. Grupta bu konudaki yazıları görünce denemeye karar verdim. İki gün önce de uyguladım. Şu anda bir fark olup olmadığını söyleyemeyeceğim.
Bu arada işyerinde yetişen pembe fidelerimi de uygun olursam yarın yada cumartesi günü plastik bardaklara şaşırtmayı düşünüyorum. Şaşırtmada hafta sonu Eskişehir kent ormanında iğne yapraklı çam ağacı altından aldığım toprak ve besicilerden aldığım koyun gübresini, torf ile karıştırıp kullanmayı düşünüyorum. Şaşırtma ve şaşırtma sonrası fotoğrafları çekme imkanım olursa onları da blogda doğal olarak yayınlayacağım.

Süs Biberlerim.



Domates tohumlarımı ekmeden önce süs biberlerimin çıktığını ve aynı saksıda yetişen iki biberden küçük olanını ayrı bir kaba aktardığımı daha önce yazmıştım.
Aktarılan biberim bir süre yeni kabına uyum süreci geçirdikten sonra hızla gelişmeye başladı. En son hali yanda görülmekte. Henüz çiçeklenme başlamadı.

Diğer biberimde ise tomurcukların fotoğraflarını daha önce bloga yüklemiştim.
İlk açan ve solmak üzere olan çiçek yanda. Bu çiçeğin içerisinde biber oluşumu da başlamış durumda.
Hemen yanında ise dün açan ikinci çiçek görülmekte.

Yandaki ise yine dün açan üçünçü çiçek.


Bu ise çiçek açan süs biberimin üsten görünümü.
Yeni tomurcuklar rahatlıkla seçilmekte.



Sıra geldi tohumdan ektiğim süs biberlerine.
Yanda ve altta filizlenen tohumların son halini görüyorsunuz.







Browni kabında olan biberlerden birisi nedense ilk iki yaprak yerine tek yaprakla topraktan çıktı. Sanırım her iki yaprak birleşmiş durumda.
Ancak bu üçüncü yaprağın gelişimini engellemedi. Biraz dikkatli bakılırsa büyük yaprağın dip kısmında yeni gelişen yaprağı görebilirsiniz.


Bu ise diğer bir süs biberi. Üç ve dördüncü yapraklar ortadan çıkmaya başlamış durumda.







Yeniden ilk açan çiçek. Yukarıdaki fotoğrafta çok fazla seçilemiyordu ancak bu fotoğrafta solan çiçeğin zigotları arasından gelişmekte olan biber seçilebiliyor.
Bu görüntüler 09.04.2009 sabahı çekildi.